Arrë, Fidanë

Avantazhet e plantacionit me arra

Avantazhet e Krijimit të një Plantacioni me Arra

Me rastin e përpjestimit të shpenzimeve nga kopshtet e arrave, ne përballemi me sasi shumë të ulët të parave. Në dallim prej frutave të tjerë arra është një produkt shumë i mirë për eksport. Disa nga avantazhet të kultivimit të kësaj kulture superiore janë numëruar si më poshtë :

1- Deponimi i arrës është shumë më i lehtë dhe më i lirë se llojet e tjera të frutave.

2-Për deponim të arrës niveli i lagështisë duhet të zbritet në 60 %. Arra mund të qëndrojë një kohë të gjatë në predhën e saj pa u prishur ( përafersisht 18-20 muaj) kështuqë rritet fuqia e shitjes së saj në treg. Dhe ne mund të bëjmë shitje të lehtë kudo që dëshirojmë.

3-Është e mundshme eksporti i arrës me dhe pa levozhgë.

4-Arrat gjithashtu përdoren në sektorin shëndetësor dhe në sektorin e kozmetikës.

5-Arrat janë frutat që më së paku ndikohen nga dëmtimet dhe sëmundjen në krahësim me frutat e tjera.

6- Është e mundshme që vjelja e arrës të bëhet me metoda mekanike: kjo do të jetë më e dobishme për të fituar nga koha dhe paraja.

7-Druri i bimëve të arrave dhe guaska e fortë kanë përdorim të gjërë në degë të ndryshme industriale.

8-Bimët e arrës në zona të përshtatshme jetojnë gjatë dhe rendimentet me vite tregojnë rritje. Është e mundshme të numrëhonen edhe shumë avantazhe të ngjashme. Duke u mbështetur në gjithë këto pozitivitetet, ne japim mbështetje në mbjelljen dhe kultivimin e arrave.

9-Prodhimi i Fidane arre Chandler dhe Fernor;

  • Në moshën 4 vjeçare 3 kg,
  • Në moshën 5 vjeçare 6 kg,
  • Në moshën 6 vjeçare 10 kg,
  • Në moshën 7 vjeçare 16 kg,
  • Në moshën 8 vjeçare 22 kg,
  • Në moshën 9 vjeçare 27 kg,
  • Në moshën 10 vjeçare 30 kg+

Poashtu për shkak të lulëzimit të vonshëm janë të durueshëm ndaj ngricave të hershme pranverore. Rendiment më të lartë të prodhimit mbi të gjitha fidanet e arrave jep lloji Chandler.

10-Fidanet e arrës që nga mosha e hershme fillojnë të japin prodhime. Rendimentet e fidaneve të pashartuara, fillojnë të merren në moshën 7-10, kurse të fidaneve të shartuara që vitin e parë. Përderisa, nga arrat e egra në 6 kg arra me lëvozhgë mund të mirren deri në 1,5 -2 kg frut, prej fidaneve të shartuara në 6 kg arra rendimenti i brendshëm arrin deri në 3 kg.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *